- Lifestyle
- Inspiratie
- Boeken
Meer weten over plantaardig eten? Mijn favoriete boeken, documentaires en podcasts
Je begint met plantaardig eten, bent al een tijd bezig of bent benieuwd naar de gedachtegang achter plantaardig eten. Er valt zoveel te ontdekken! In al deze gevallen zijn boeken, documentaires en podcast interessant om te lezen, kijken en luisteren. Je leert hoe je begint met plantaardig eten, wat de voordelen zijn of krijgt extra inspiratie om voedzaam plantaardig te eten. Maar pfoe, er staat zoveel online! Waar moet je beginnen?
No worries. Ik geef jou mijn favoriete boeken, documentaires en podcast over plantaardig eten zodat jij voorlopig vooruit kunt!
(Kook)boeken
Wanneer je denkt aan boeken over plantaardig eten, denk je al snel aan kookboeken. En dat is logisch! Er zijn veel kookboeken met geweldige, plantaardige recepten. Maar wist je dat er ook veel boeken zijn over de gedachtegang achter plantaardig eten? Of meer uitgediepte informatie? Hieronder vind je mijn favoriete boeken over plantaardig eten, maar natuurlijk ook mijn favoriete kookboeken.
Kookboeken
PlantYou cookbook – Carleigh Bodrug (aff.)
Makkelijke, voedzame plantaardige gerechten zonder olie. Zowel avondeten, lunch, desserts als snacks!
Fiber Fueled cookbook – Will Bulsiewicz (aff.)
Een kookboek van Dr. Bulsiewicz die staat voor “gut health” in plaats van diëten.
Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook (aff.)
Ella, een van de grootste vegan kookboek auteurs! Een must in je boekenkast.
How to go plant-based – Deliciously Ella (aff.)
Ella neemt je in dit boek bij de hand om jou (en jouw familie) te helpen naar een plantaardig dieet! Inclusief 100 recepten om je op weg te helpen.
The Happy Pear: Vegan cooking for everyone (aff.)
20 jaar ervaring in de plantaardige keuken, gebundeld in één boek. De tweeling van The Happy Pear vertelt je alles over koken, textuur, ingrediënten en hoe je de lekkerste maaltijden maakt.
Plants-Only Kitchen: Gaz Oakley (aff.)
Een explosie van smaak in meer dan 70 plantaardige recepten. En voor ieder wat wils: glutenvrij, snel of veel eiwitten. Dit kookboek heeft het allemaal!
Verdiepende boeken
How not to die – Michael Greger (aff.)
Dr. Michael Greger haalt in zijn boek “How not to die” verschillende onderzoeken aan over voedzaam eten en hoe dit effect kan hebben op je gezondheid en het voorkomen van ziektes.
De Eiwitleugen – Janneke van der Meulen (aff.)
Een helpend, vrolijk boek gebaseerd op wetenschappelijke bewezen leefstijl. Het is geen pusherig boek, maar het laat je juist inzien hoe je een gezonde, plantaardige leefstijl creëert.
Ooit aten we dieren – Roanne van Voorst (aff.)
We zijn opgegroeid in een tijd waar dierlijke producten de normaalste zaak van de wereld zijn. Maar wetenschappers voorspellen dat in de nabije toekomst vegan de norm wordt. Roanna van voorst kijkt met een positieve blik hoe we ons kunnen voorbereiden op die toekomst door in gesprek te gaan en terug te blikken naar het verleden.
De Vrolijke Veganist – Floris van den Berg (aff.)
Dit boek laat de morele noodzaak van plantaardig eten zien. Het is geschreven door filosoof Floris van den Berg, en hij windt er geen doekjes om. De ideeën over het leed van dieren en de milieuvervuiling worden “hard” beschreven zonder poespas.
Eating animals / Dieren Eten – Jonathan Safran Foer (aff.)
Het boek Dieren Eten is minder “hard” en belicht verschillende perspectieven. Jonathan laat je inzien welke verhalen we onszelf vertellen om ons gedrag te rechtvaardigen.
Documentaires
Cowspiracy
De Amerikaanse documentaire Cowspiracy richt zich op de manier waarop de vee-industrie het milieu belast en hoe milieuorganisatie hiermee omgaan.
Seaspiracy
De naam Seaspiracy verklapt waarschijnlijk al waar deze documentaire over gaat. Seaspiracy focust zich op de overbevissing van de oceaan en de impact daarvan op het milieu.
What the Health
In What The Health wordt het verband tussen voeding en ziektes onderzocht en welke rol de zorg, farmaceutische tak en voedselindustrie hierin spelen.
Forks over knives
Er bestaan theorieën dat een plantaardig eetpatroon kanker en ziektes zoals diabetes kunnen vertragen. In de documentaire Forks over Knives komen verschillende onderzoekers aan het woord om deze theorieën te bespreken.
Vegucated
Drie kaas- en vleesliefhebbers gaan de uitdaging aan om plantaardig te eten voor 6 weken. In de documentaire Vegucated volg je dit proces en wat deze mensen in deze 6 weken leren over plantaardig eten.
Game Changers
In Game Changers komen verschillende topsporters aan het woord die een plantaardig dieet volgen. Want topsporter zijn en veel vlees moeten eten? Dat is echt verleden tijd.
Food, Inc.
Food, Inc. bestudeert de Amerikaanse veeteelt en landbouw en ontdekt welke schade het aanricht aan de producten die wij eten, het milieu en het welzijn van mens en dier.
Slay
De documentaire Slay gaat over iets anders dan eten, namelijk over de mode-industrie. Say geeft een kijkje achter de schermen en doet onderzoek naar bont, leer, wol, greenwashing en de gevolgen hiervan.
Eating Animals
Eating Animals focust zich op de vraag waarom wij als mensen vlees eten. Volgens de auteur van het boek is deze industrie het ergste wat de mens het dier ooit heeft aangedaan.
Podcast
Podcasts van Deliciously Ella
Ella interviewt verschillende wetenschappers en doktoren over gezondheid en welzijn in haar podcasts.
Lobke Faasen
Lobke is plantaardig diëtiste en gaat in haar podcasts het gesprek aan over plantaardig eten met verschillende interessante sprekers.
The HealthyGirl podcast
Danielle Brown’s podcast gaat over plantaardig eten, welzijn, gezondheid, koken en de beste versie van jezelf zijn.
The Happy Pear podcast
Je zag The Happy Pear al voorbij komen bij kookboeken, maar deze vrolijke tweeling heeft ook een podcast om een nóg gezondere en vrolijkere jij te worden. Ze spreken veel verschillende soorten mensen om een breed beeld te schetsen wat dit inhoudt.
De vegan lekkerbek
Jigal Krant laat in zijn podcasts de culinaire kant van plantaardig eten zien. Zelfs in elke aflevering een eigen wijnkenner!
The Doctor’s Kitchen
In deze podcast van The Doctor’s Kitchen staat gezondheid en voedzaam eten in de spotlight. In elke podcast staat een andere relevante spreker centraal.
Kukuru
Giel Beelen is het platform Kukuru gestart om welzijn, zelfontwikkeling en spiritualiteit bespreekbaar te maken. In Kukuru de podcast snijdt Giel steeds verschillende onderwerpen hierover aan.
Een serie over voeding
Arie Boomsma focust zich in elke podcast op één onderwerp. Bijvoorbeeld plantaardig eten of intermittend fasting. Letterlijk een serie over voeding met alles wat daarbij komt kijken.
Dit waren mijn favoriete boeken, documentaires en podcast over plantaardig eten. Mist er volgens jou iets in dit lijstje? Laat het me weten in de comments hieronder, ik ben benieuwd!
Let op: een aantal linkjes in deze blog zijn affiliatie linkjes. Deze herken je door (aff.) achter het linkje. Affiliatie linkje betekent dat ik een klein percentage krijg van de aankoop. Als ik een samenwerking aanga, sta ik altijd achter het product. En don’t worry! Jij betaalt gewoon dezelfde prijs.