Ontvang elke week een GRATIS plantaardig weekmenu! Schrijf je nu in!

 
Sluit

Allergenen informatie

Delen
Allergenen info
Icoon Allergenen
  1. Icoon Glutenvrij Glutenvrij
  2. Icoon Sojavrij Sojavrij
  3. Icoon Notenvrij Notenvrij
  4. Icoon Zonder granen Zonder granen

Heerlijk kruidige Ayurvedische kitchari

Houd jij van kruidig, comfort en lekker veel groenten? Dan is deze Ayurvedische kitchari op jouw lijf geschreven! De laatste tijd ben ik echt fan geworden van de Ayurvedische keuken, het is supersmaakvol en ook mijn lichaam wordt er blij van. Omdat de oorsprong van de Ayurvedische keuken in India ligt, worden er veel verschillende kruiden gebruikt in dit gerecht en dat maakt het echt een smaakexplosie! Bovendien is het helemaal glutenvrij. Ga jij deze kitchari proberen? Laten we beginnen!

Icoon klok
Bereidingstijd 10 minuten
Icoon klok
Kook / Baktijd 50 minuten
Icoon klok
Totale tijd 60 minuten
Icoon moeilijkheidsgraad
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude Indiase geneeswijze die zich richt op het in balans brengen van je lichaam en geest. Het kijkt op een holistische manier naar gezondheid, zoals je voeding en leefstijl. Ayurvedisch eten draait eigenlijk vooral om het vinden van balans.

Bij ayurvedisch eten staan verse, natuurlijke en seizoensgebonden ingrediënten centraal. Kruiden en specerijen spelen ook een grote rol in alle gerechten, zeker geen straf! Ook wordt er aandacht besteed aan de manier waarop je eet: rustig, zonder afleidingen en met aandacht voor elke hap. Het idee is dat goed eten niet alleen je lichaam voedt, maar ook je geest. Mooi, toch? Deze kitchari is een typisch Ayurvedisch gerecht. Leuk om uit te proberen!

Koken met veel kruiden

Zonder kruiden is het wat mij betreft geen feest! In de Ayurvedische keuken worden knoflook en ui niet gebruikt, daarom is het extra belangrijk om je gerechten goed te kruiden. Maar in deze kitchari is dat zeker geen probleem! Wanneer je deze kitchari maakt, ruik je meteen alle kruiden die samen zorgen voor een superlekkere en gebalanceerde smaak.

Hoewel ui en knoflook echte smaakmakers zijn, zijn ze dus niet per se nodig in alle gerechten. Probeer het maar eens uit!

Volwaardig plantaardig eten

Wil jij meer plantaardig eten maar weet je niet hoe je je maaltijden volwaardig en eiwitrijk maakt? In de online cursus ‘Eiwitrijk Plantaardig Eten’ laat ik je, samen met diëtist Lobke Faasen, zien hoe je heel gemakkelijk meer eiwitten kunt toevoegen aan je plantaardige maaltijden. Je leert welke ingrediënten je het beste kunt gebruiken en hoe je hiermee voedzame en heerlijke gerechten maakt.

Lees hier meer over de cursus en ga vandaag nog aan de slag!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je deze Ayurvedische kitchari bewaren in een van jouw borden op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterest account zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden

All right,
aan de slag!
Kook je mee?

Ingredienten

Print dit recept
4 personen
  • 1 el kokosolie
  • 2 tl komijnzaadjes
  • 2 tl korianderzaadjes
  • 1 tl fenegriekzaadjes
  • 0.5 tl mosterdzaadjes
  • verse gembers, 1 cm, geraspt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zout
  • zwarte pepers, naar smaak
  • 3 wortels, in plakjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 50 g verse spinazie
  • 100 g basmati rijst
  • 200 g mungbonen, gele gespleten mungbonen, afgespoeld
  • 850 ml groentebouillon
  • 100 ml kokosmelk, uit blik
  • Garneer met:
  • verse koriander, of peterselie

Bereiding

  1. Verhit de kokosolie in een grote pan en voeg, zodra de olie heet is, komijnzaadjes, korianderzaadjes, fenegriekzaadjes en mosterdzaadjes toe. Bak ze ongeveer 30 seconden, voeg dan verse gember, gemalen kurkuma, zout en zwarte peper toe. Roer het goed door.
  2. Voeg de gesneden wortel en de courgette toe en roer weer goed door. Bak een paar minuutjes op middelhoog vuur.
  3. Voeg na een paar minuten de basmatirijst en de gele mungbonen toe. Meng het met de groenten en kruiden en giet dan de groentebouillon erbij. Roer goed door en breng aan de kook. Laat de kitchari ongeveer 20-25 minuten sudderen op laag vuur, doe dan de deksel op de pan en laat het nog eens 10-15 minuten sudderen. Roer het in de tussentijd wel een paar keer goed door zodat de rijst en mungbonen niet aan de bodem van de pan blijven plakken.
  4. Giet de kokosmelk erbij en roer het door de rest van de ingrediënten. Voeg ook de verse spinazie toe en laat het nog eens 5 minuten sudderen tot de spinazie geslonken is.
  5. Voeg meer groentebouillon of kokosmelk toe als je van de kitchari meer een soep wilt maken. Dit is natuurlijk volledig optioneel. Proef en breng op smaak met extra zout, peper en of andere specerijen. Serveer de kitchari daarna meteen en garneer met verse kruiden zoals koriander of peterselie.
  6. Wil je de kitchari bewaren en later opwarmen? Laat dan de spinazie weg.

Benodigdheden

  • Ruime pan

Wil jij meer leren over hoe je volwaardig plantaardig kunt koken?

Ontdek hoe je voedzame en makkelijke plantaardige recepten maakt met de online producten! Start bijvoorbeeld met de online cursus ‘Eiwitrijk Plantaardig Eten’ en leer alles over een eiwitrijk plantaardig eetpatroon. Of bekijk een van de guides en e-books boordevol handige tips, uitlegvideo’s en heerlijke recepten.

👉 Neem een kijkje in de Lenna’s Kitchen Shop en leer hoe je de lekkerste plantaardige recepten maakt!

Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij elke week een uitgebreid weekmenu ontvangen met recepten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! We sturen elke week op vrijdag het weekmenu toe!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© lennaomrani.com | Alle rechten voorbehouden Cookies | Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Disclaimer