• Voeding
  • Inspiratie

Aan de slag in de keuken met... Vegan bakken: hoe vervang ik ei?

Misschien een van de meestgestelde vragen die ik krijg: hoe vervang je ei in baksels? En wat zijn überhaupt goede ‘eivervangers’? Eieren spelen een belangrijke rol in het bakproces. Ze binden de ingrediënten, zorgen voor structuur en voegen vocht toe. Gelukkig zijn er verschillende manieren om eieren te vervangen in plantaardige bakrecepten. En die vervangers zijn helemaal niet ingewikkeld en zijn haast in elke supermarkt te vinden! Ben jij klaar om plantaardig te bakken? Laten we beginnen met vegan bakken: hoe vervang ik ei? 

Eigenlijk is het vervangen van ei te vergelijken met het gebruik van een ei zelf: waarvoor gebruik je het? Gebruik je normaliter ei om ingrediënten te binden? Of wil je een quiche maken en weet je niet welke vulling je moet gebruiken? Hieronder neem ik je mee in een aantal eivervangers en wanneer je deze het beste kunt gebruiken! Let op dat ik soms ook meerdere eivervangers in één recept gebruik: één om te binden en één om te helpen met het rijzen van het baksel. In het begin voelt het soms als experimenteren, maar ik weet zeker dat ook jij het onder de knie krijgt. 

Opties om ei te vervangen:

Banaan

Één van mijn favoriete eivervangers: banaan! Banaan zorgt dat je baksel bindt en geeft een heerlijke zoete smaak zonder toegevoegde suikers. Ik gebruik ze daarom graag in cakes, bananenbrood, brownies of pannenkoeken. Keuze genoeg, toch? Ik voeg meestal wel nog bakpoeder en/of baking soda toe om het baksel goed te laten rijzen. 

(Zijden) tofu

Wist je dat tofu ei kan vervangen in quiches? Normaliter bevat een quiche ei om de vulling te vormen en te binden. Maar tofu werkt net zo goed! Gebruik tofu in combinatie met de kruiden kala namak (zwart zout) om de eismaak na te bootsen. Maak bijvoorbeeld deze vegan quiche met zoete aardappelbodem of deze quiche met tomaat en vegan gehakt.

Peulvruchten

Die peulvrucht hè… Die blijft je verbazen! Ook peulvruchten kunnen ei vervangen in zoete baksels. Het bindt namelijk de ingrediënten, waardoor je bijvoorbeeld heerlijke blondies maakt. Let wel op: peulvruchten zorgen niet voor het rijzen van bijvoorbeeld een cake. 

Lijn- of chiazaad

Chiazaad en lijnzaad staan ook paraat als eivervanger. Ze bevatten veel vezels en omega-3 vetzuren en helpen bij het binden van ingrediënten. Meng 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het ongeveer 15 minuten rusten. Het mengsel zal dikker worden en uiteindelijk lijkt het dan op een eiwitachtige gel. Deze gel gebruik je vervolgens om ongeveer 1 ei te vervangen!

Appelmoes

Appelmoes is een welbekende eivervanger. Het heeft een natte structuur en bindt de overige ingrediënten. Wil je dat je baksel niet te zoet wordt? Kies dan voor suikervrije appelmoes! Maak bijvoorbeeld deze glutenvrije vegan cake met rozijnen met appelmoes als eivervanger. 

Aquafaba

Aqua wattes? Dikke kans dat je nog nooit hebt gehoord van aquafaba. Het woord ziet er misschien intimiderend uit, maar aquafaba is gewoon het vocht van kikkererwten. Wanneer je kikkererwten uit blik of pot koopt (of ze zelf kookt), zitten de kikkererwten in vocht. Dit vocht is aquafaba! Gooi het dus niet weg maar gebruik het als eivervanger. Aquafaba klop je op tot schuim, net zoals eiwit. Maar let op: het duurt wel wat langer, heb dus geduld. Ideaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld merengue of een luchtige cake! 

Plantaardige yoghurt

Yoghurt kan ook worden gebruikt om eieren te vervangen in zoete recepten. Het voegt vocht toe en helpt bij het binden van ingrediënten. Gebruik 1/4 kopje (50 tot 60 milliliter) plantaardige yoghurt om 1 ei te vervangen. Zorg ervoor dat de yoghurt ongezoet is om te voorkomen dat je baksel te zoet wordt! En wist je dat je ook de lekkerste taarten maakt met plantaardige yoghurt zónder oven? Check deze aardbeien kwarktaart maar eens. Hmmm!

Appelazijn (met bak soda)

Olie of appelazijn worden regelmatig gebruikt in plantaardige baksels. Het helpt onder andere om vocht toe te voegen aan het recept en om het beslag te laten rijzen. Erg bindend en voedzaam is olie echter niet, dus zelf kies ik liever voor appelazijn. Ik gebruik appelazijn bijvoorbeeld om deze glutenvrije pannenkoeken extra luchtig te krijgen!

Aan het begin zal het even wennen zijn om te bakken zonder ei. Probeer te experimenteren met bovenstaande producten in combinatie met bakpoeder en/of bak soda. Wedden dat jij binnen no time als geen ander weet hoe je ei vervangt in je recepten? Dus ik ben benieuwd: welke ei-vervanger gebruik jij het liefst voor welk gerecht?