- Lifestyle
- Voeding
- Inspiratie
Hoe begin ik met plantaardig eten... Welke plantaardige producten moet ik in huis hebben?
Plantaardig eten is een makkie! Met de juiste handvatten weet ik zeker dat ook jij het kan. Maar hoe begin je met plantaardig eten? De weg ernaartoe lijkt soms eindeloos. In de blogreeks “Hoe begin ik met plantaardig eten?” neem ik je mee op weg naar plantaardig eten. Die weg lijkt soms lang, maar met de juiste tools weet ik zeker dat het jou lukt. Om te beginnen is het belangrijk dat je de juiste producten in huis hebt om heerlijke plantaardige gerechten te maken. We beginnen deze blogreeks daarom met: “welke producten moet ik in huis hebben als ik plantaardig wil eten?”
Wanneer je start met plantaardig eten kan het soms lastig zijn te bedenken wat je dan precies kan eten en hoe je dierlijke producten vervangt. Eigenlijk is het niet moeilijk, als je maar de juiste producten en vervangers kent. Ik ben van mening dat alles te ‘veganizen’ is: van je ontbijt tot avondeten, maar ook je favoriete snacks. Om het makkelijker te maken is het handig een aantal standaardproducten in huis te hebben. Hiermee maak je de lekkerste gerechten en mis je dierlijke producten geen seconde. Beloofd!
Onthoud allereerst dat je mild blijft voor jezelf. Het hoeft allemaal niet perfect. Elk stapje richting plantaardig eten is een stapje in de goede richting. Of je nu begint met minderen in vlees, vis of bijvoorbeeld koemelk. Doe wat voor jou goed voelt. Maar om je een handje op weg te helpen geef ik je een lijstje met producten die je in huis moet hebben wanneer je plantaardig eet! Ben je er klaar voor? Hier gaan we!
Plantaardige eiwitbronnen
Peulvruchten
Peulvruchten zijn lang houdbaar, een bron van eiwitten en zitten boordevol vezels. Onmisbaar in de plantaardige keuken! Deze gevulde aubergine maak je bijvoorbeeld met bruine linzen. Je koopt peulvruchten gedroogd, in blik of in pot. Welke je het beste kan gebruiken lees je in deze blog.
Tofu/tempeh
De klassieker kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Tofu en tempeh zijn een belangrijke bron van eiwitten en zijn ontzettend divers te gebruiken. Vooral tofu neemt veel kruiden en smaak in zich op, waardoor je er veel kanten mee op kunt. Je verwerkt tofu bijvoorbeeld in curry’s, quiches, pastasauzen of zet de tofu in het middelpunt met dit heerlijke recept: tofu met krokant sesamlaagje.
Granen
Granen zitten boordevol vezels en zijn lang houdbaar. Een must in je keukenkastje dus. Door altijd granen in huis te hebben weet je zeker dat je een lekkere, plantaardige maaltijd op tafel kan zetten in combinatie met een eiwitbron zoals peulvruchten en verse groenten. Granen die handig zijn om in huis te hebben zijn bijvoorbeeld havermout, quinoa, (parel)couscous, bulgur, (zilvervlies)rijst en volkorenpasta. Check voordat je boodschappen gaat doen dus altijd je voorraadkast of je nog genoeg granen in huis hebt!
Tip: bespaar geld door groot in te kopen en je granen te bewaren in deze handige glazen potten. Met code LENNA krijg je altijd 5% korting!
Groenten en fruit
Natuurlijk kunnen groenten en fruit niet ontbreken wanneer je plantaardig eet. Groenten en fruit zitten vol vezels, vitamines en andere nuttige voedingsstoffen. Ik ben het meest fan van verse groenten en fruit, maar je kunt natuurlijk ook groenten en fruit in de diepvries bewaren of bijvoorbeeld gedroogd fruit in potten. Op die manier heb je altijd een voorraad groenten en fruit in huis waar je voedzame, plantaardige gerechten kunt maken. Toch meer fan van verse groenten? Kies dan voor producten die wat langer houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, zoete aardappel, kool of pompoen.
Plantaardige alternatieven voor zuivel
Plantaardige melk
Tegenwoordig is er een divers aanbod aan plantaardige melk te verkrijgen in de supermarkt. Deze plantaardige melksoorten zijn de ideale vervangers voor koemelk. En nog een pluspunt? Ze zijn lang houdbaar, ideaal dus om op voorraad te hebben. Gebruik plantaardige melk bijvoorbeeld in je havermout, baksels of sauzen.
Plantaardige yoghurt
Inmiddels zijn er in de supermarkt talloze plantaardige alternatieven voor yoghurt en kwark te vinden. Op basis van soja, amandel, kokos en haver. Voor ieder wat wils dus! Probeer ze eens uit en kijk welke smaak je bevalt.
Zaden en pitten
Zaden en pitten zijn altijd een goed idee. Ze zitten vol vezels en plantaardige eiwitten. Koop ze in grote verpakkingen en bewaar ze in potten. Zo heb je altijd een voorraad zaden en pitten in huis om toe te voegen aan je maaltijd. Ideaal als extra eiwit- en vezelbron wanneer je plantaardig eet! Denk bijvoorbeeld aan chia-, hennep- en lijnzaad in je ontbijt of strooi pompoen- of pijnboompitten over je lunchgerecht.
En wat is nog meer handig om in huis te hebben wanneer je plantaardig eet?
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken zijn een gedroogde gistsoort die verkrijgbaar zijn in een grote zak of strooibussen. Het geeft je gerecht een hartige, zelfs “kazige” smaak! Edelgistvlokken strooi je gewoon over je maaltijd, of je verwerkt ze in een gerecht. Bijvoorbeeld in deze romige paddenstoelen risotto. Wil je liever iets maken voor ontbijt of lunch? Bak dan deze “ei”muffins met groenten. Edelgistvlokken koop je bij het biologische schap in de supermarkt, bij Holland & Barrett, Ekoplaza of online.
Agavesiroop
Agavesiroop is de perfecte vervanger voor honing. Het heeft een stroperige structuur en is heerlijk zoet. Het wordt gemaakt van de – je raadt het al – agaveplant. Gebruik het in zoete baksels, bijvoorbeeld in deze gezonde chocolade lava cake. Daarnaast is agavesiroop ook heerlijk in hartige gerechten. Wat dacht je van deze Thaise tempé bowl? Een multifunctioneel product dus!
Kala Namak
Kala Namak wordt ook wel “zwart zout” genoemd en is verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt of Ekoplaza. Het heeft een zoute, zwavelachtige smaak en wordt vaak gebruikt in de Indische keuken. Door de zwavelsmaak van Kala Namak krijgt het de geur en smaak van ei. Ideaal om te gebruiken in de plantaardige keuken! Wist je dat je er zelfs een plantaardig gebakken ei mee kunt maken? Of bijvoorbeeld een heerlijke quiche? Je hoeft dus echt niks te missen wanneer je plantaardig eet.
Bovenstaande producten zijn wat mij betreft een must in je keukenkastje wanneer je plantaardig eet. Ben je benieuwd naar meer inspiratie hoe je makkelijk iedere dag plantaardig eet? Je vindt veel recepten en inspiratie in mijn kookboeken Every Day Vegan en Every Day Vegan Budget Friendly.
Welke plantaardige producten gebruik jij vaak en kunnen volgens jou niet ontbreken?