Dit recept bevat geen gluten. Let wel goed op dat bij sommige ingrediënten sporen van gluten aanwezig kunnen zijn.
Dit recept bevat geen soja.
Dit recept bevat geen noten. Wel kunnen er sporen van noten in zitten. Let dus goed op bij de ingrediënten die je aanschaft.
Dit recept bevat geen geraffineerde suikers. Het recept is enkel gezoet met (gedroogd) fruit, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop.
Aan dit recept is geen olie toegevoegd. Er kunnen wel nature oliën in zitten door gebruik van bepaalde vette producten.
Dit recept is raw. Dit betekent dat het recept ongekookt is en met onbewerkte producten gemaakt is.
Dit recept past in het 'oerdieet'. Het bestaat dus enkel uit groenten, fruit of noten. Vlees en vis laten wij hier natuurlijk buiten beschouwing.
Dit recept past in een Keto-dieet.
Dit recept bevat geen granen.
Dit recept bevat geen peulvruchten.
Zijn de recepten op de website alleen geschikt voor veganisten?
Natuurlijk niet! Iedereen kan genieten van de recepten die gedeeld worden op de website en social media. Ik geloof in de voordelen van een plantaardig eetpatroon, maar zou nooit iemand pushen om dit ook te doen. Iedereen maakt zijn eigen keuze hierin. Ik daag je alleen wel uit om de recepten vaker een kans te geven… Je weet namelijk niet wat je proeft!
Hoe begin ik met plantaardig eten?
Wees niet te streng voor jezelf. Wil jij (meer) plantaardig gaan eten? Stel jezelf dan eerst de vraag WAAROM je dit wilt. Doe je het voor je gezondheid? Dierenwelzijn? Of het milieu? Als je weet waarom je iets doet, is het ook makkelijker om vol te houden. Start daarna met het maken van boodschappenlijsten, kies recepten die je lekker lijken en begin met het maken van kleine veranderen in je eetpatroon. Vervang melk en yoghurt bijvoorbeeld voor plantaardige alternatieven, laat eens vaker vlees of vis weg uit je maaltijd en probeer eens een baksel zonder eieren. Uiteindelijk word je een meester in het maken van een paar gerechten en heb je dus altijd iets om op terug te vallen. Voor meer tips verwijs ik je naar de blog. Hierin geef ik je nog meer tips!
Is plantaardig eten niet heel duur?
Je kunt eten zo duur maken als je zelf wilt. Of het plantaardig is of niet. Als je voor duurdere producten kiest zoals noten, vleesvervangers, bepaalde fruitsoorten en oliën, dan kan een plantaardig eetpatroon duur zijn. Kies je daarentegen voor seizoensgebonden producten, peulvruchten, pitten, zaden, volkoren granen en vaker voor diepvriesfruit, hoeft het helemaal niet duur te zijn. Het kan in dat geval vaak zelfs goedkoper zijn dan een NIET plantaardig eetpatroon. In mijn nieuwste boek, Every Day Vegan Budget friendly, leer ik je hier nog veel meer over en vind je meer dan 70 recepten die minder dan €3,50 per portie kosten. Het boek kun je in de webshop bestellen!
Krijg je met plantaardig eten wel alle voedingsstoffen binnen?
Als jij volledig plantaardig wilt eten is het belangrijk om te kijken naar wat je eet en hoeveel je eet. Bestaat jouw basis uit veel groenten, fruit, pitten, zaden, noten, volkoren granen, kiemen en zeewier, dan krijg je ontzettend veel voedingsstoffen binnen. Wat je vaak ziet, is dat als mensen overstappen op een plantaardig eetpatroon, ze minder of te weinig calorieën binnenkrijgen. Dit komt omdat een volwaardig plantaardig eetpatroon veel minder verzadigd vet bevat. Eet dus voldoende en gevarieerd. Daarnaast raad ik je aan om B12 en vitamine D te slikken. Mocht je toch twijfelen, laat dan je bloed checken. Zo kun je zien of je tekorten hebt. Kortom: je kunt zeker weten alle voedingsstoffen binnenkrijgen, mits je de juiste voeding, in de juiste hoeveelheid binnen krijgt en daarnaast de juiste supplementen (met vitaminen die je niet uit voeding kunt halen) neemt.
Welke alternatieven voor vlees, vis, zuivel en eieren zijn er?
Gelukkig een hele boel! De laatste jaren zijn er ontzettend veel opties bijgekomen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Hieronder zet ik er een paar op een rijtje.
Vlees/vis: Ik gebruik zelf voornamelijk peulvruchten, tofu en tempé als vervanger voor vlees, maar tegenwoordig vind je ook enorm veel andere vervangers die erg in de buurt komen van vlees. Denk aan: kipstukjes, gehakt, worstjes, burgers en zelfs snacks. Voor vis zijn er nog wat minder opties te verkrijgen, maar vegan tonijn en zalm vind je er al wel. Zelf vind ik het erg lekker om gerechten te maken met zeewier. Zo heb je toch de zoute ‘zeesmaak’.
Eieren: Eieren kun je op verschillende manieren vervangen. In baksels kun je het bijvoorbeeld vaak vervangen als bind- of rijsmiddel. Hiervoor gebruik ik het liefst banaan, lijnzaad ‘eieren’, chiazaad ‘eieren’, notenpasta’s of een mix van baking soda met appelazijn. Wil je bijvoorbeeld scrambled eggs maken? Of een quiche? Dan kun je tofu gebruiken als vervanger. Meer hierover lees je in deze blog.
Zuivel: Voor het vervangen van zuivel zijn er tegenwoordig ook enorm veel opties te verkrijgen. Melk is misschien wel het makkelijkste. Denk aan: haver-, soja-, cashew-, rijst-, kokos- of amandelmelk. Deze varianten vind je vrijwel ook allemaal voor yoghurt. Ten slotte heb je ook steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas. Kijk vooral in de supermarkt schappen of jouw favoriet ertussen ligt!
Mijn omgeving vindt plantaardig eten maar lastig of raar. Wat moet ik doen?
Plantaardig eten is nog niet de norm. Ik heb zelf ook heel erg gemerkt dat mijn omgeving in het begin moest wennen. Inmiddels eten zij vaak met me mee! Als je met een lach op je gezicht vertelt waarom je deze keuze maakt, recepten deelt, gerechten laat proeven en uitstraalt hoe blij je wordt van deze manier van eten, dan zul je zien dat anderen nieuwsgierig worden. Ik kan begrijpen dat het lastig kan zijn met een gezin, huisgenoten of een partner die een andere mening hebben, maar uiteindelijk ben JIJ diegene die een keuze maakt. Probeer anderen te verrassen met heerlijke recepten, geloof me, dan eten ze vaker met je mee!
Ik wil meer leren over plantaardig eten. Heb je nog tips voor boeken/documentaires /podcasts?
Wat leuk! Ik heb de afgelopen jaren meerdere boeken gelezen, documentaires gekeken en podcasts geluisterd die mij veel hebben geleerd over plantaardig eten. Ik zet ze hieronder op een rijtje:
Boeken: Ooit aten we dieren (Roanne van Voorst), Dieren Eten (Jonathan Safraan Foer), De Vrolijke Veganist (Floris van den Berg), Stoppen met vlees (Robert Bridgeman), How not to die (Michael Greger)
Documentaires: Cowspiracy, Forks over Knifes, What the Health, The Game Changers, Seaspiracy, Veguacated, The End of Meat.
Podcasts: Lobke Faasen Podcast, The Happy Pear Podcast, Wellness unpacked with Ella Mills, De vegan lekkerbek, The Plant Based News Podcast, de WIN WIN methode Podcast met Janneke van der Meulen, het vegan geluid.
Ik wil plantaardig eten in restaurants. Heb je leuke hotspots?
Uiteten gaan kan af en toe lastig zijn. Zeker buiten de randstad. Toch heb ik al op veel plekken lekker en plantaardig kunnen eten. Bekijk vooral even de blogs waarin ik hotspots deel. Van Den Bosch tot Amsterdam en van Parijs tot Kopenhagen, ik ben de steden allemaal afgegaan om de leukste vegan hotspots op een rijtje te zetten!
Welk kookboek raad je me aan?
Wat leuk dat je aan de slag wilt met een van de kookboeken. Momenteel zijn er twee kookboeken verkrijgbaar in de webshop: Every Day Vegan en Every Day Vegan Budget Friendly. Mocht jij vooral lekkere recepten willen proberen en ben je nieuwsgierig wat mijn favoriete vegan recepten zijn? Dan raad ik je het eerste boek aan. Ga je liever voor een fijne basis met budget friendly recepten, die voornamelijk voor het avondeten zijn? Kies dan voor het nieuwste boek.
Welke keukenapparatuur gebruik je?
Gelukkig heb je voor het maken van de recepten niet veel ingewikkelde of supersonische keukenapparatuur nodig. Ik raad je wel aan om een goede blender, keukenmachine, staafmixer, messen- en pannenset in huis te hebben. Dit maakt het bereiden van jouw favoriete gerechten namelijk een stuk makkelijker. Ben je nieuwsgierig naar welke apparatuur ik precies gebruik en waar je deze kunt kopen? Dan verwijs ik je graag door naar deze blog.
Welke producten raad je aan om in huis te hebben?
Als je in mijn keukenkasten en koelkast kijkt zul je vaak dezelfde producten zien. Het is namelijk goed om altijd een basis aan producten in huis te hebben. In de blogs ga ik hier specifieker op in, maar om je alvast op weg te helpen heb ik hier een rijtje met een aantal producten:
Verse groenten, fruit, volkoren granen, pseudo granen, pitten, zaden, noten, kruiden (gedroogd en vers), diepvries groenten en fruit, peulvruchten en meelsoorten.
Heb je ook boodschappenlijsten en weekmenu’s?
Op de homepage kun je een gratis PDF bestand downloaden. Daarin vind je een boodschappenlijst. Weekmenu’s kun je hier (nog) niet vinden, maar mocht je deze toch graag willen raad ik je aan om mijn nieuwste boek ‘Every Day Vegan Budget Friendly’ aan te schaffen. Daarin vind je 3 weekmenu’s inclusief de prijzen.
Welke supplementen raad je me aan om te gebruiken?
Een plantaardig eetpatroon hoeft absoluut geen voedingspatroon op basis van tekorten te zijn. Sterker nog, het bevat enorm veel vitaminen waar je lijf erg blij van wordt. Toch zijn er een aantal voedingsstoffen die je niet uit je voeding kunt halen. Hiervoor gebruik ik verschillende supplementen. Vaak wordt er gedacht dat als je moet suppleren een voedingspatroon dus niet compleet is, maar dit heeft vooral te maken met de vruchtbaarheid van de grond, de manier waarop je leeft, op welke plek op aarde je leeft en hoe het voedselsysteem is ingericht. Om je een kort overzicht te geven van de supplementen die ik je aanraad om te slikken heb ik ze hieronder op een rijtje gezet. Welke supplementen ik zelf precies gebruik, en van welke merken ze zijn, deel ik in de blogs.
Side note: laat je bloed altijd even checken door een arts of orthomoleculair therapeut. Dan weet je zeker of jij (nog andere) tekorten hebt of niet.
Ik heb bepaalde allergieën/intoleranties. Kan ik de recepten nog steeds maken?
Geen probleem! Op de receptenpagina kun je heel eenvoudig jouw op dieetwensen / intoleranties filteren. Daarnaast zijn er heel veel gerechten makkelijk aan te passen naar jouw wensen. Heb je hier vragen over? Stuur me dan even een mailtje of berichtje op social media.
Geef je ook voedingsadvies?
Nee. Ik beantwoord dolgraag je vraag over recepten, producten of andere vragen over plantaardig eten, maar ik geef geen voedingsadvies. Hiervoor raad ik je aan om naar een (plantaardig) diëtist te gaan.