Ontvang elke week een GRATIS plantaardig weekmenu! Schrijf je nu in!

 
Sluit

Allergenen informatie

Delen
Allergenen info
Icoon Allergenen
  1. Icoon Sojavrij Sojavrij
  2. Icoon Notenvrij Notenvrij
  3. Icoon Zonder geraffineerde suikers Zonder geraffineerde suikers

Lekker erbij! Turkse bulgur salade met groenten en granaatappel

Vandaag heb ik weer een andere heerlijke salade die een stuk beter te verteren is: een Turkse bulgur salade met groenten en granaatappelpitjes. Dit makkelijke en voedzame recept is perfect als bijgerecht. Het is gemaakt met pompoen en paprika. Wil je het liever als hoofdgerecht? Voeg dan wat wat meer groenten toe zoals tomaat, sla of komkommer, en kies er een plantaardige eiwitbron bij. Ik zou zelf voor linzen, tempé of vegan kip gaan. Kook jij zelf ook wel eens met bulgur?

Vorige keer deelde ik met jullie een parelcouscous salade met geroosterde kikkererwten en zelfgemaakte pesto en vertelde ik jullie wat over het verschil tussen koude en (lauw)warme salades. Het eten van rauwe en koude groenten kan voor darm en/of maagklachten zorgen omdat ze veel lastiger te verteren zijn dan gekookte/lauwwarme groenten. Heb jij wel eens last van een opgeblazen gevoel na het eten van een salade? Probeer dan eens lauwwarme salades uit waarbij je de meeste groenten eerst kookt of roostert in de oven.

Icoon klok
Bereidingstijd 10 minuten
Icoon klok
Kook / Baktijd 25 minuten
Icoon klok
Totale tijd 35 minuten
Icoon moeilijkheidsgraad
Moeilijkheidsgraad Makkelijk

Wat is bulgur?

Bulgur is net zoals couscous een graanproduct dat vaak gebruikt wordt in de Turkse, Indiase en Mediterraanse keuken. Bulgur wordt gemaakt door durum, harde tarwe, eerst te stomen en vervolgens te drogen. Het kan als perfect als vervanger voor rijst worden gegeten en het heeft een lage glycemische index, waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes.

Waar vind je het en hoe bereid je bulgur?

Bulgur is in Turkse en Marokkaanse supermarkten te koop maar je vindt het ook steeds vaker in de normale supermarkten. Lassi heeft bijvoorbeeld een lijn, Wereldgranen genoemd, waar Bulgur een product van is! Het bereiden van bulgur is erg eenvoudig. Je kunt bulgur koken zoals risottorijst. Je voegt steeds delen water of bouillon toe en dit laat dit dan opnemen door de bulgur. Je kunt ook al het water meteen toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Als je het dan nog 8 tot 10 minuutjes door laat koken of totdat al het vocht is opgenomen.

Turkse bulgur salade

In een eerder geplaatste post gaf ik je een handig stappenplan om zo een voedzame, lekkere en vullende salade te maken. Dat stappenplan paste ik bij deze Turkse bulgur salade ook weer toe! Het enige wat ik bij dit recept heb weggelaten is de eiwitbron. Bulgur bestaat zelf namelijk al meer eiwitten dan bijvoorbeeld rijst of pasta, en is als bijgerecht zo perfect. Als je het als maaltijdsalade wilt, kies dan voor een plantaardige eiwitbron die jij lekker vindt! Ik roosterde eerst een deel van de groenten, kookte de bulgur, maakte een eigen dressing, voegde gezonde vetten toe en maakte het af met toppings. That’s it!

Wil jij meer plantaardig eten maar weet je niet hoe je je maaltijden volwaardig en eiwitrijk maakt?

In de online cursus ‘Eiwitrijk Plantaardig Eten’ laat ik je, samen met diëtist Lobke Faasen, zien hoe je heel gemakkelijk meer eiwitten kunt toevoegen aan je plantaardige maaltijden. Je leert welke ingrediënten je het beste kunt gebruiken en hoe je hiermee voedzame en heerlijke gerechten maakt.

Lees hier meer over de cursus en ga vandaag nog aan de slag!

Ingrediënten

Zoals jullie weten ben ik geen fan van recepten die te moeilijk zijn en veel te veel tijd in beslag nemen. Deze Turkse bulgur salade is dus ook erg gemakkelijk en heb je maar een paar ingrediënten nodig:

bulgur
pompoen
ui
rode paprika
tomatenpuree
olijfolie
citroensap
knoflook
granaatappelpitjes
paprikapoeder
verse peterselie
optioneel: cherrytomaatjes, tahin, pompoenpitten, verse munt en/of een eiwitbron

Verder bevat de salade veel groenten die geroosterd of gebakken zijn. Perfect als je bijvoorbeeld rauwe ui niet kunt verdragen! Allright, tijd om aan de slag te gaan met de Turkse bulgur salade!

All right,
aan de slag!
Kook je mee?

Ingredienten

Print dit recept
4 personen
  • 250 g bulgur
  • 1 gele ui, groot
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 300 g pompoenen, in blokjes
  • 1 rode paprika
  • 4 el tomatenpuree
  • olijfolie
  • 1 handje verse peterselie
  • 2 el citroensap
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout, naar smaak
  • cherrytomaatjes, optioneel
  • tahin, optioneel
  • pompoenpitten, optioneel
  • verse munt, optioneel

Bereiding

  1. Vul een steelpan met water en breng het water aan de kook. Kook hierin de bulgur voor 8-10 minuten, tot het vocht is opgenomen. Zet het daarna even opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de groenten hierin. Snijd de pompoen in blokjes, de paprika in partjes of grotere stukken en de ui in stukken.  De knoflook mag je ook mee roosteren, maar mogen ook rauw in de salade! Verdeel de groenten over een ovenschaal en doe hier wat olijfolie, peper, zout en 1/4 theelepel paprikapoeder bij. Rooster de groenten voor ongeveer 20-25 minuten in de oven, tot ze gaar en krokant zijn.
  3. Als de bulgur is afgekoeld kun je deze in een aparte kom doen. Voeg hier de tomatenpuree, peper, zout en 1/4 theelepel paprikapoeder aan toe. Roer het goed door elkaar. Voeg daarna wat citroensap toe.
  4. Als de groenten klaar zijn kun je deze meteen toevoegen aan de bulgur, of je laat ze even afkoelen. Meng de groenten met de bulgur.
  5. Hak de verse peterselie fijn en spoel de granaatappelpitjes af. Voeg deze toe aan de bulgur en groenten en meng het goed door elkaar. Vind je de salade een beetje droog? Voeg dat wat extra olijfolie toe. TIP: Je kunt hier ook kiezen voor wat tahin (die eerste foto)!
  6. Voeg eventueel ook nog wat cherrytomaatjes, verse munt en pompoenpitten toe aan de salade. De pompoenpitten geven een super lekkere bite en zorgen voor meer eiwitten en gezonde vetten!
  7. VERVANGER: Eet jij liever geen gluten? Of heb je een intolerantie? Vervang in dit recept de bulgur dan voor quinoa! Een heerlijke optie en smaakt net zo lekker.

Wil jij meer leren over hoe je volwaardig plantaardig kunt koken?

Ontdek hoe je voedzame en makkelijke plantaardige recepten maakt met de online producten! Start bijvoorbeeld met de online cursus ‘Eiwitrijk Plantaardig Eten’ en leer alles over een eiwitrijk plantaardig eetpatroon. Of bekijk een van de guides en e-books boordevol handige tips, uitlegvideo’s en heerlijke recepten.

👉 Neem een kijkje in de Lenna’s Kitchen Shop en leer hoe je de lekkerste plantaardige recepten maakt!

Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij elke week een uitgebreid weekmenu ontvangen met recepten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! We sturen elke week op vrijdag het weekmenu toe!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© lennaomrani.com | Alle rechten voorbehouden Cookies | Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Disclaimer